Yoja – Grijze Kroonkraanvogel

Balearica Regulorum

Grijze kroonkraanvogels zijn de enige kraanvogels die regelmatig in bomen zitten. Ze eten insecten en kleine zoogdieren die ze vinden bij kudden hoefdieren die ze weleens volgen. Buiten het broedseizoen leidt de vogel een zwervend bestaan.

Yoja heeft een spanwijdte van meer dan 200 cm en maakt graag gebruik van thermiek. Ook tijdens onze educatieve demonstraties laat Yoja graag zien wat ze kan.

Mara- Afrikaanse maraboe

Leptoptilos crumenifer

Maraboes zijn grotendeels aaseters en worden vaak in gezelschap van gieren aangetroffen. Zij verkeren meestal in gezelschap van een paar soortgenoten, maar komen soms ook in grote groepen bijeen. Ze broeden in kolonies en bouwen hun omvangrijke nesten in grote bomen, vaak dicht bij de mensen in de dorpen. Maraboes eten allerlei soorten dieren, dood of levend. Zo eten ze bijvoorbeeld vissen, sprinkhanen, kikkers en muizen, maar ook krokodilleneieren en vogelkuikens.

Ollie – Ooievaar

Ciconia Ciconia

Vanouds werd kinderen wijsgemaakt dat baby’s door de ooievaar gebracht werden. Tegenwoordig vindt men dat kinderen de waarheid wel mogen weten, maar nog altijd wordt de geboorte van een kind schertsenderwijs in verband gebracht met ooievaars. Zo zet men een houten ooievaar in de tuin waar een kind is geboren en wordt op geboortekaartjes een ooievaar afgebeeld.

Ollie is een ooievaar, en reeds in de kinderjaren een vriend van Alfred Jodocus Kwak. Hij gaat later rechten studeren en neemt als advocaat deel aan de presidentsverkiezingen als opponent van Dolf de Kraai. Hij wordt met steun van Alfred de eerste democratisch gekozen president van Groot Waterland.