Mijn naam is Jeroen Settels en van kinds af aan heb ik altijd iets met vogels gehad. Ruim 12 jaar geleden ben ik hobbymatig begonnen met valkenieren en besloot in 2012 mijn beroep ervan te maken. Settels Roofvogels, zo heet mijn valkerijbedrijf, verzorgt sindsdien educatieve programma’s waarin ik mijn passie, kennis en fascinatie voor de valkerij, de roofvogels en alles wat daarbij komt kijken met anderen kan delen. Mijn grootste wens is om mijn eigen dierentuin op te zetten, voornamelijk gericht op roofvogels. Hiermee bedoel ik niet alleen de orde roofvogels of uilen, maar ook andere rovende vogels, zoals; ooievaars, reigers en pelikanen. In 2017 heb ik samen met mijn vrouw Kim besloten mijn dromen om te zetten in werkelijkheid. Na mijn hele leven in Leusden te hebben gewoond hebben wij eind 2017 als gezin onze droomplek gevonden in Bunschoten-Spakenburg en zijn we begonnen met al onze plannen op papier te zetten. Medio 2018 is er mooi ontwerp (zie onderstaande tekening) tot stand gekomen. Samen met familie, mijn team, vrienden en vrijwilligers zijn wij er klaar voor om ons eigen “ROOFVOGELPARK” te realiseren!

HET ROOFVOGELPARK

In het roofvogelpark zullen voor de vogels dierentuin-waardige volières gebouwd gaan worden en zal er een demonstratieveld aangelegd worden. Een theeschenkerij om de gasten wat lekkers aan te bieden behoort straks ook tot de mogelijkheden.

DAGBESTEDING

Daarnaast bieden we straks ook dagbesteding aan voor mensen met een beperking, zoals verstandelijk beperkte mensen, mensen met een autisme verwante stoornis, maar ook mensen met het syndroom van down.

HELP MEE REALISEREN

Om dit alles te realiseren is er nog €75.000,- nodig. Wij hopen dit bedrag met uw hulp bij elkaar te krijgen, zodat we kunnen starten met het realiseren van ons roofvogelpark. U kunt helpen middels een donatie aan de Stichting Settels Roofvogelpark om dit unieke project van de grond te krijgen.

Uiteraard is elk donatiebedrag van harte welkom, maar bij een donatie van één van de onderstaande bedragen ontvangt u desgewenst als beloning gratis een voucher voor een demonstratie of workshop.

Bij een donatie van €25,- :

Toegang tot één van onze educatieve roofvogeldemonstraties in het straks nieuw gerealiseerde roofvogelpark.

Bij een donatie van €75,- :

Toegang tot één van onze workshops (zaterdagen en zondagen) te volgen tot de opening van het roofvogelpark.

Bij een donatie van €150,- :

Toegang tot één van onze workshops in het straks nieuw gerealiseerde roofvogelpark.

Bij een donatie van €250,- :

Toegang tot één van onze roofvogel-fotografieworkshop in het straks nieuw gerealiseerde roofvogelpark.

Bij een donatie van €500,- :

Wij verzorgen voor u of uw bedrijf in het nieuwe roofvogelpark een privé roofvogelworkshop voor maximaal 8 deelnemers.

Bij een donatie van €750,- :

Wij verzorgen voor u of uw bedrijf in het nieuwe roofvogelpark een privé roofvogel-demonstratie.

Wilt u Vriend van Stichting Settels Roofvogelpark worden? Dat kan vanaf een gift van € 100,- per jaar (minimaal 5 jaar) en daarmee wordt u lid van onze club van 100. U ontvangt dan jaarlijks een pakket met privileges die wij graag met u bespreken. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier.

Meer uitleg over onze plannen:

GEEN DIERENTUIN, MAAR TOCH OOK WEL

We worden dan ook nu geen dierentuin waar je entree moet betalen om binnen te komen en de vogels kan bekijken, maar bouwen hier wel dierentuin-waardige volières voor onze vogels. Deze voldoen aan de hoogste Europese eisen als het gaat om de afmetingen van volières. Ook de rest van het park, zoals een onder andere de theeschenkerij, wordt opgebouwd zoals een “echte” dierentuin, maar vooral gericht op “dagbesteding”. Dus geen extra prikkels voor de mensen door rondlopende bezoekers, maar wel alle werkzaamheden zoals die er zijn in een “echte” dierentuin.

DAGBESTEDING

Wij willen dagbesteding/werkplekken aanbieden voor mensen met een beperking, zoals verstandelijk beperkte mensen, mensen met een autisme verwante stoornis en ook mensen met het syndroom van down. Daarnaast willen wij gaan werken met mensen met psychische problemen en/of burn-out (Re-integratietraject). Voor hen is het niet (of op de korte termijn) mogelijk om regulier en/of fulltime te werken. In ons park willen wij hen vaardigheden aanleren met de bedoeling dat zij uiteindelijk weer naar het reguliere werk terug kunnen keren. Met behulp van professionele ondersteuning creëren wij straks veilige, stabiele werkplekken voor deze doelgroep.

GEEN SHOWS, MAAR EDUCATIEVE DEMONSTRATIES

Het valkerijbedrijf Settels geeft nooit shows, maar enkel en alleen educatieve demonstraties. Een show is puur voor vermaak en aan het eind van zo’n show heeft men niks geleerd. Bij ons staat de educatie, maar ook het welzijn van het dier zelf voorop. Wij vinden het belangrijk dat als je ons weer verlaat dat je een leuke dag hebt gehad en ontzettend veel geleerd hebt. Niet alleen voor dat moment, maar waar je ook later nog wat aan hebt, bijvoorbeeld voor bij je eigen (huis)dieren. De vogels mogen bij ons natuurlijk gedrag vertonen, zitten los en grotendeels zonder leerwerk in volières, kunnen en hoeven dan ook geen trucjes te leren of te laten zien tijdens het vrij vliegen tijdens de demonstraties

LESLOKAAL

Het is mogelijk om straks klassen en/of scholen te ontvangen voor educatieve lessen in onder andere ons eigen leslokaal. Wij beschikken straks over de mogelijkheden om zelfs vogels naar binnen te halen voor onze lessen, hoe bijzonder is dat? Ook het verzorgen van educatieve demonstraties op ons eigen demonstratieveld, waar het zal lijken alsof je zelf midden in de natuur staat en van alle kanten vogels om en over je heen zullen vliegen, behoort straks tot de mogelijkheden. Wij zullen ook lessen gaan verzorgen over “het houden van vogels”.

ERKEND LEERBEDRIJF

Al jaren zijn wij erkend leerbedrijf, maar straks creëren we ook hiervoor nog veel meer stageplekken. Niet alleen voor opleidingen zoals dierenverzorging of diermanagement, maar ook marketing, horeca, administratie, zorg en groenvoorziening.

TRAINING OP BASIS VAN HET VERTROUWEN

Wij trainen onze vogels op basis van het “vertrouwen”. Wij hebben liever dat een vogel niet vliegt en geen honger heeft, dan dat hij moet vliegen omdat hij honger heeft. Een alternatieve manier is door een vertrouwensband te creëren tussen trainer en vogel. Wij leggen graag alles hierover uit tijdens onze educatieve programma’s.

TROUWLOCATIE

Wij streven er tevens naar om een door de gemeente goedgekeurde locatie te worden waar een huwelijk voltrokken mag worden door een (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit is een unieke en bijzondere locatie en zal een trouwdag voor het bruidspaar, maar ook voor de gasten spectaculair en onvergetelijk maken.

VERGADERRUIMTE

In ons roofvogelpark is het straks ook mogelijk te vergaderen. Onze locatie haalt de natuur dichterbij, ook wanneer je binnen zit. Deze unieke vergaderlocatie heeft een prachtige ruimte met een capaciteit voor groepen tot circa 30 personen. Wil je echt iets unieks? Combineer de vergadering met een demonstratie of teambuilding met roofvogels en uilen.