CENTRUM VOOR VALKERIJ- EN NATUUREDUCATIE

Mijn naam is Jeroen Settels, en mijn fascinatie voor vogels gaat al terug tot mijn kindertijd. Ruim 18 jaar geleden begon ik als hobbyist met valkenieren, een avontuur dat in 2012 mijn carrière werd. Sindsdien run ik Settels Roofvogels, mijn valkerijbedrijf dat gespecialiseerd is in het aanbieden van educatieve programma’s. Door middel van deze programma’s deel ik mijn diepe passie en uitgebreide kennis over de valkerij, roofvogels en alles wat hiermee samenhangt.

Mijn grootste ambitie is het oprichten van een Centrum voor Valkerij- en Natuureducatie. Dit centrum zal zich niet alleen richten op roofvogels en uilen, maar ook op andere rovende vogels zoals ooievaars, reigers en pelikanen. Het idee begon vorm te krijgen in 2017, toen mijn vrouw Kim en ik besloten om onze lang gekoesterde dromen werkelijkheid te maken. Na jarenlang in Leusden te hebben gewoond, vonden we eind 2017 onze ideale locatie in Bunschoten-Spakenburg.

In 2018 hebben we een prachtig ontwerp voor het centrum gerealiseerd (zie onderstaande tekening). Met de hulp van familie, vrienden, mijn team en enthousiaste vrijwilligers zijn we nu klaar om onze visie te realiseren. Het “CENTRUM VOOR VALKERIJ- EN NATUUREDUCATIE” zal een unieke bestemming worden waar de magie van de valkerij en de pracht van de natuur samenkomen. We kijken ernaar uit om dit bijzondere project tot leven te brengen en nodigen u uit om samen met ons dit avontuur te omarmen!

Het Perceel

Ons perceel aan de Groeneweg ligt op een rustige afstand van bijna een halve kilometer van de eerste huizenrij van Bunschoten-Spakenburg. Hoewel dit optisch dichtbij lijkt, biedt de afstand de rust en ruimte die nodig zijn voor ons project. Rondom het terrein komt een groene bufferzone van 5 meter breed, beplant met inheemse flora zoals sleedoorn, meidoorn en hondsroos. Deze groene zone creëert ideale broedgelegenheden voor vogels en biedt natuurlijke bescherming. Deze toevoegingen zijn op advies van de welstandscommissie opgenomen in onze plannen. Het doel is om een omgeving te creëren die niet alleen de vogels beschermt, maar ook andere vogelsoorten aantrekt, doordat ze een veilige en uitnodigende leefomgeving vinden.

Geen Dierentuin

Het Centrum voor Valkerij- en Natuureducatie is geen dierentuin. Wij bieden geen traditionele dierentuinervaring, maar richten ons op een natuurlijke en educatieve benadering. Ons centrum bestaat uit weides met volières waar roofvogels en uilen worden gehouden, aangevuld met een natuurtuin. Zoals ik in een interview met het AD op 14 februari 2020 heb uitgelegd (klik hier om het artikel te lezen), willen we een authentieke en respectvolle omgeving voor onze vogels creëren.

Onze vogels zullen worden gehuisvest volgens de strengste Duitse normen voor volières, evenals de vijf vrijheden van Brambell. Dit houdt in dat bezoekers niet vrij rond de volières mogen lopen om de rust en veiligheid van de vogels te waarborgen.

Programma’s

Bezoekers die educatieve workshops en demonstraties willen bijwonen, worden naar een speciaal aangewezen terrein begeleid. Hier krijgen zij een vaste (zit)plaats toegewezen. Kinderen kunnen alleen onder begeleiding van ouders deelnemen aan onze activiteiten. Bij de entree zal een bord met veiligheidsinstructies worden geplaatst, en deze worden nogmaals mondeling herhaald voordat de demonstratie of workshop begint. Onze programma’s richten zich op het gedrag van roofvogels en uilen, de kunst van de valkerij en andere gerelateerde onderwerpen. Deze educatieve sessies zijn zeer leerzaam en worden vaak ook op scholen gegeven.

Openingstijden

Onze openingstijden zijn gekoppeld aan de tijden waarop wij programma’s verzorgen. Wanneer er geen programma’s zijn, is het centrum gesloten. Voor of na een programma bieden wij de mogelijkheid om koffie, thee of frisdranken te nuttigen in “de Paardenstal”. Het gebruik van alcoholische dranken op ons terrein is echter streng verboden. Wij verzorgen geen bruiloften op onze locatie, maar bieden bruidsparen wel de optie om hun trouwfotoreportage te verrijken met foto’s van onze roofvogels en uilen. Ook kunnen we, indien gewenst, een zwangerschapsfotoreportage met onze ooievaars verzorgen.

Op zondagen zijn we uitsluitend bezig met de dagelijkse verzorging van onze vogels en worden er geen programma’s ingepland. Zoals eerder vermeld, zijn we gesloten voor publiek op dagen zonder programma’s.

Gediplomeerd en Verzekerd

Als professioneel valkenier ben ik lid van de jagersvereniging en de valkeniersvereniging Jacoba van Beieren. Ik beschik over het diploma “Besluit houders van dieren” en heb alle vereiste jacht- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen afgesloten voor onze bedrijfsvoering.

Veiligheid

Het welzijn van onze dieren staat bij ons hoog in het vaandel, maar de veiligheid van onze bezoekers is altijd onze topprioriteit. Als er enige twijfel bestaat over de betrouwbaarheid van een vogel, wordt deze onmiddellijk uit de programma’s gehaald. In de 14 jaar dat ik werkzaam ben als valkenier, is er nog nooit een incident voorgevallen, zelfs niet op evenementen met duizenden bezoekers. Ondanks onze uitgebreide veiligheidsmaatregelen beschikken wij over een eerste-hulp-koffer en zal er een AED-apparaat aan de buitenkant van de bedrijfsruimte worden geïnstalleerd. Dit apparaat is ook beschikbaar voor de lokale gemeenschap bij noodsituaties.

Voorkoming van Faunavervalsing

Onze vogels maken tijdens trainingen en programma’s gebruik van “vrije” vluchten. Ze zijn uitgerust met een zender, onderdeel van een radio-telemetrieset, waarmee ze te allen tijde getraceerd kunnen worden. Dit systeem helpt ons om faunavervalsing te voorkomen. In mijn jarenlange ervaring als valkenier heb ik nooit een vogel verloren. Onze training is gebaseerd op wederzijds vertrouwen en niet op voedselbeloningen, wat ervoor zorgt dat de vogels niet het verlangen hebben om achter prooien aan te jagen. Deze aanpak minimaliseert het risico op faunavervalsing en bevordert een veilige en effectieve training.

Geschiedenis

Valkerij werd op 10 december 2010 door UNESCO erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. De traditie van de valkerij gaat terug tot de tijd van Karel de Grote, die in 814 op het Valkhof in Nijmegen overleed. Ook in de provincie Utrecht speelde valkerij een belangrijke rol, met veel jachten op reigers door middel van slechtvalken, sakervalken en geervalken. Deze “plezierjacht” had soms als doel om reigers te ringen en hun vaardigheden te testen. De waarde van een valk die een gevingerde reiger ving, was onschatbaar, en de valkenier die deze prestatie leverde, werd zeer gerespecteerd. Zo had ook de bisschop van Utrecht een eigen valkenier, en rond 1350 zorgde hij ervoor dat Bunschoten stadsrechten kreeg. Het wapen van Bunschoten toont een adelaar, wat ons inspireert om hier ons Centrum voor Valkerij- en Natuureducatie te realiseren. We willen onze bezoekers niet alleen onderwijzen over de valkerij, maar ook over de rijke geschiedenis van Bunschoten en zijn prachtige historische landschappen.