Noa – Amerikaanse Woestijnhavik

Parabuteo Unicinctus

De Wikipedia benaming voor deze vogel is woestijnbuizerd. Echter jaagt deze vogel als een havik, vliegt als een havik, ziet er uit als een havik en zelfs zijn Engelse benaming (Harris Hawk) geeft aan dat het om een havik gaat. Wij als beroepsvalkeniers noemen deze vogel dan ook gewoon een Amerikaanse Woestijnhavik.

Noa is een wijfje van 9 jaar oud en is één van de twee alfavrouwtjes die wij in ons bezit hebben. Noa is samen met Cassie te zien in onder andere onze educatieve roofvogeldemonstraties!

Cassie – Amerikaanse Woestijnhavik

Parabuteo Unicinctus

De woestijnhavik leeft in half-open laaglandgebieden zoals boomsavannes en halfwoestijnen van de zuidwestelijke Verenigde Staten tot Chili en Centraal-Argentinië. Deze soort jaagt behendig op allerlei dieren: hagedissen, middelgrote vogels en zoogdieren tot de grootte van een volwassen konijn. De prooi wordt gevangen vanuit een lage glijvlucht of door stootduiken vanaf een lage uitkijkpost.

Cassie is met een spanwijdte van 120 cm en een gewicht van meer dan 1100 gram het grootste wijfje wat wij in ons bezit hebben.

Gaia – Amerikaanse Woestijnhavik

Parabuteo Unicinctus

De woestijnhavik is een veel gebruikte roofvogel in de valkerij. Dit komt doordat hij zeer snel leert, wat ook in de natuur gebeurt. Doordat deze vogels in groepen jagen en zowel lucht- als grond jagend zijn kunnen zij ingezet worden bij veel overlastdieren, zodat zij het “probleem” van alle kanten kunnen aanpakken.

Gaia is ons tweede alfavrouwtje en is samen met Arrow te zien in onder andere onze roofvogelworkshops. Gaia is pas 2 jaar oud en zit bijna in haar volwassen verenkleed.

Arrow – Amerikaanse Woestijnhavik

Parabuteo Unicinctus Superior

Arrow is onze enige superieur. De superieur is een ondersoort, een grotere variant, van de Amerikaanse woestijnhavik. Zijn gewicht komt overeen met het gewicht van een wijfje van het hoofdsoort (circa 1000 gram). Het gewicht van een wijfje van de superieur zit tussen de 1400-1600 gram.

Arrow is, zoals de naam al zegt, pijlsnel. Tijdens onze educatieve roofvogeldemonstraties laten wij hem regelmatig jagen op een kunstkonijn, wat in de valkerij een balg wordt genoemd, die voortgetrokken wordt door één van de toeschouwers.